Search This Blog

Loading...

Saturday, 10 March 2012

minggu paling tension tahun ni...

minggu lepas entah kenapa diri aku ni sangat tak terurus..hati tak tenang..jiwa resah..kepala pening..gurauan rakan2 bagaikan peluru berpandu buatku..mungkin aku rasa jauh dari rahmat Allah..tapi aku sentiasa ingat firman Allah yag bermaksud " jangan berputus asa dengan Rahmat Allah"semoga rahmat Allah sentiasa bersamaku..aamiinn..Ya Allah tenagkan hatiku ini..
minggu aktiviti kali ini bagi aku blur...macam nasi tak masak je..lebih2 lagi acara persembahan dewan..geram jugak aku nak komen..bukan nak kata aku ni hebat sngat anjur persembahan..tapi..aku rasa aku yakin aku boleh buat lebih baik dari itu..sebab itu mentor nasyid aku kecualikan dari minggu aktiviti..jadi mentor nasyid milik unit agama..insyaallah musim kedua akan datang..
hari rabu ada aktivi bakar sate bersama homeroom..mcm biasa guru homeroom akan mkn bersama anak homeroom..itulah seperti selalunya..hari tu mmg sngat panas..aku kalau panas..hati pun jadi panas..hari tu mmg serba tak kena dengan diri aku..geram,,panas..kecewa..geram sebab lambat dapat makan sate..dahlah panas..muka aku dah hangus,,ni pun dah mggelupas dah..kecewa sbb aku tak dapat ambik isteri aku yang aku sayangi hingga akhir hayat..ni semua gara2 pensyarah dia yang buat kelas ganti..gantila hari lain..dahla aku hidup terpisah..tapi aku tahu ade bnyak hikmah disebalik tiap2 yg berlaku..tapi biasalah manusia mmg sentiasa tidak puas hati...ni sekadar luahan hati je..
kepada anak2 aku..maaf dipinta andai hari tu senyuman yang aku ukirkan tawar...terima kasih kerana sangat memahami keadaan ku ini...ya Allah peliharakanlah hati ku ini agar menjadi hati yg bersih dari kotoran yg memusnahkan...aaaamiiinn...

Monday, 26 December 2011

DIPENDEKKAN CERITA...;-)

Assalamualaikum w.b.t

oleh kerana dah nak akhir tahun...dan dah nak masuk tahun baru, aku nak pendekkan cerita...sbb tahun depan aku akn menenempuh cabaran baru..mugkin di kopu atau di tempat lain..semua tu Allah je yg tahu...kita sebagai manusia mampu merancang..menentukan?????ALLAH S.W.T the almighty..
 dipendekkan cerita............selepas aku habis temuduga..selang sebulan aku dapat tawaran bekerja dengan MARA sebagai...USTAZ...alhamdulillah...satu rezeki yg sangat bernilai buatku dr Allah..dan sehingga kini aku masih lagi di KOPU TERCINTA..syukran jazilan kpd semua yg terlibat menolong aku selama ini..setakat ini dulu cerita ku utk tahun ini..wsalam..jumpa tahun depan,,,,,,insyaallah...you find your way...;-)

Thursday, 24 November 2011

HARI TEMUDUGA

Ini NIK..kawan aku yg byk tlg aku waktu aku nak temuduga dulu..muka dia ala2 p. ramlee skit2..tapi smart..sekarang dia dah kawen..ank sorang..tq my friend..may Allah bless u always..aamiinn..

hari temuduga..!!!!!alarm hp aku berbunyi kuat..aku bangun awal daripada biasa..sbb semangat nak g temuduga ni..urmmm...kali ni aku nak crt dlm loghat trganu la..ok..
aku bangung teruh g ambik tuala dang mandi..pahtu aku mayang subuh..pah mayang subuh aku ngulang kejap..dengang niat aku nok wat yang terbaek hr ni..muga hari ni hari mgking jugok hari bertuwoh aku.aku tepung nik.."wei nik,mung bangung dok g ni..?kene g awal sket boh.."aku baru sudoh mandi..jawab nik.."aku kabo ke nik kul 7 aku tunggu bowooh blok.umoh nik blok sebeloh je ngn blok aku duduk.cume nye diye bertuwoh sket sbb dia duk tikat dua je..kalu tinggal helmet dok lah tinggi sangat nok turun smula.

pukul 7 doh ni..aku pung tunggu nik kat bowoh blok..depang blok diye duduk..selang dua minit diye sapa..aku pung ikutla nik..mase tu same2 paka motor LC135..bezenye muto diye kale ija..muto aku kale itang bekeng..hahaha..kirenye muto aku ni bekeng lagi la dari muto diye..dari sudut kale je laa..betuk same je..cume muto diye ade bunyi special sket..iaitu bunyi kapal terbang..aku bubuh gop bunyi tu..tapi aku bubuh suis..time rase nak guna baru aku buke suis diye..crt pasal muto la plop..hehehe..

balik crt takdi..nik pung bowok la ke k.l aku ikt je nik..laju giler nik bowok..sapa ke aku bowok laju jugop muto lc aku tu.LC same LC la kate kang..kalu muto jenis 100cc lame doh kene tinggal..lpah 45 minit aku ngn nik pung sapa la di Pjbt Mara K.L..sapa je sane aku ngn nik cr parking hok selamat sket..maklung la..muto LC kang..mmg dapat perhatiang rama la oleh pencuri2..jupe la satu parking tu hok rama org..aku pung kapit dua muto aku ngn muto nik..kuci kemah2..harap2 takdok org curi..aaamin..

sapa je dalang pjbt mara..alamak!!!!!!!!!!!!!transkrip exam aku tinggal plop...aaaaaaarrrrrrgggggghhhhhhh...bakpela ade sokmo hok tinggal..mat nga sungguh aku...(mat nga ni pktn trganu..maksudnye pelupa sungguh,,)
nok wat gane ni..kalu ikut syarat mara nok hok ori..kalu fax kang jado dop ori doh..aku putuh ase doh ni..nok 
balik smula umah nok pusing balik???dok oghot doh...aku duk menung kejap..pahtu nik mari kat aku tanya;"bakpe pulop mu ni..??"jawab aku plop.."transkrip pekse aku tinggal dumoh boh...gane ni..???tengsyeng nguh aku kalu gini gop.."nik pun kate.."mtokla tlg sape2 fax..tryla bwok hok fax dulu..kot2 mara terime.....aku nok mtok tulong sape pulop ni????ok.....stkat ni dulu..nnt to be cntnd...;-)

Wednesday, 23 November 2011

DUA HARI SEBELUM TEMUDUGA

Inilah Azari kawan aku yang sangat rajin di zaman ukm dulu..thanks sahabatku azari yang menyedarkan aku siapa diri aku ini..sekarang dia bertugas sebagai guru jugak di MRSM terendak melaka..alhamdulillah..
sambungan crt aku plak..sebelum tiba hari temuduga, kwn2 aku yang lain sibuk duk siapkan RPH untuk temuduga akn dtg..masing2 dengan skill masing2lah..ade yang buat pasal kurban,haji, akidah..siap dengan power point la..tapi aku tidak..aku rilek jer..bukan nak kata aku hebat..tak pun..tapi MALAS..hehehe..sbb aku masih tak buat kputusan pun lagi nak pergi ke tak temuduga tu..tinggal dua hari lagi nak temuduga, aku masih dengan perangai aku..MALAS..MALAS..MALAS..MALAS..aku sdikit xde rasa iri hati nak buat yg terbaik..sbb aku rase aku xnk pergi..duk umah lagi bagus..tido..maen game..mase tu game bola la aku layan..bola..bola..bola..maen sampai pagi pun xpe..masa tu la..sekarang tidak lagi..;-)..tinggal satu hari je lagi..aku terima sms dari...siapa lagi kalu bukan azari..ape lagi..tny pasal temuduga tu la..dah sedia ke belum..aku jawab tak..hahaha..mmg terkejut la dia..dia ckp kalau nak contoh RPH dan Power point ada ngn dia..banyak..

lepas solat asar aku murajaah sekejap..dapat sejuzuk aku pun duk depan komputer..termanung skejap..pk balik..aku buat ni betul ke tak..dalam hati aku..tak salah kalau aku cuba..mana tahu kalau dapat..nak terima ke xnak no dua..aaaarrrrrghhhh...ai...nak buat rph dah tak sempat ni..cane ek?aku terus call azari..tak dapat..nak pinjam ngn sape ye rph ni..aku teringat sorang kwn aku yang bernama ila..ila ni satu kumpulan dgn aku dulu masa projek tasawur..kiteorg buat program di kuala selangor dulu..mmg dia suka tlg kawan2..aku mintakla dengan dia..alhamdulillah..dapat..kalau nak tahu si azari ni pernah ada hati dengan si ila ni..baik orgnye..aku pernah jugak tny ila dia dah berpnya ke belum...ternyata azari terlpas..xde rezeki azari..si ila ni skrg dah kawen dah..dah ada ank sorang..kawen dengan taufik..kawan aku jugak..

dapat je rph tu, aku terus buat ape yg patut..belatih mengajar sorang2 kat umah..nak mtk tlg azari dah malu muka dah..jadi,,buatla sorang2 kat umah..siapkan mana yang patut..sediakn dokumen2 yang patut..satu lagi masalah timbul...aku tak pernah pergi pejabat mara k.l...aduss,,,nk mtk tlg sape plak ni nak g sana..????haaa...NIK...kwn aku yg mahir selok belok jalan ke k.l...mtk la tlg nik..aku ckp aku tanggung semua..myk motor dia,mkn minum dia,siap aku bagi myk lebih kalau dia dapat tolong..dia bersetuju..terima kasih nik..aku akn ingat jasa kau sampai bila2...lega hati aku..tinggal nak pergi je la esok nyer...mlm tu aku tido awal..bismikallaahumma ahya wa amut...zzzzzzzzz....to be cntnd.....;-)

Tuesday, 22 November 2011

PANGGILAN TEMUDUGA GURU MARA

Pagi tu aku bangun awal daripada biasa..sebelum bilal azan subuh..hujan renyai2..itulah rahmat Allah di pagi yang  sangat indah..macam ayat novel la plak..lpas solat subuh aku dapat sms dari sahabat rajinku..azari..kandungan sms dia lbh kurg mcm ni.."halim..kptsn temuduga mara dah kluar..boleh cek kat laman web mara.."tapi aku abaikan sms azari tu.sbb aku pk aku tak dapat kot..sbb borg yg aku isi hr tu x lengkap pun..konfem kn reject punyer..jam 6.45 pagi..aku turun ke UKM..universiti tercinta ku..sygla jgk ukm aku tu..start motor LC 135 ksygn aku terus ke stadium ukm..buat ape????joging la..ms tu tubuh slim lagi..tak mcm skrg...dah gemuk...jogingla aku sendirian..dapat 5 kali round..letih dah..basah jugak baju..lpas warming up skit, aku balik la..singgah kadai beli mkanan..ikut nsihat doktor, lpas joging mkn mknn kurg myk..ikutla jygak, tapi dalam hati nak mkn mcm2...tahan je la..sampai umah sewa..tingkat 5 wooo...sampai atas...arghhhhhhhhhhh!!!!!helmet tertiggal kat bawah...dalam hati dah menyumpah dah...mcm2 kluar...tak ambik hlmet tu kang nanti kena curi plak.helmet ARC tu..takde rm 200 takleh dapat..turun dan naik dengan penuh redha..
   
baru je masuk dalam umah, azari telefon.."halim, tak cek ke dalam lman web dapat ke tak temuduga?aku jawab," tak cek pun..malasla nak cek..tak dapat kot.".aku jawb camtu je..azari ckp dia nak tlg cek..
selang 10 minit...azari sms bgtahu aku dapat temuduga tu..haaaa???dapat!!!!!aku sgt terkejut..x sangka langsung..itula rezki Allah nk bagi..ketentuan Allah sape yg tahu..dahla dapat, tarikh hari yg pertama plak tu..
tapi..hati aku masih degil..rase xnak pergi jer temuduga tu..aku pk diri aku tak layak nak ajar budak2 pandai ni..MRSM tu...ilmu mst kn POWER!!!!sdgkan aku ni..ape pun takde....aku sedar sape diri aku..result exam pun tak power..cukup makn jer..motivasi wktu tu mmg zero la..ok la..xlart dah nak sambung..lain kali plak k..to be contnd....

Friday, 18 November 2011

AKU SEBELUM MENJADI GURU
Mengimbau kembali sebelum datang ke kopu..akhir tahun 2008...sejarah aku sebelum menjadi guru.
waktu tu aku di tahun akhir degree pendidikan di ukm bangi. sejarahnya bermula aku datang ke bilik kawan aku azari di kolej ibrahim yaakub.kolej tu mendapat gelaran the highlander sbb kolej tu duk atas bukit.atas bukit tu boleh tgk semua..putrajaya pun boleh nampak..kalau malam2 sempatla aku duk mngulang(murajaah kalau istilah di kopu) sambil menghayati keindahan malam dari atas bukit tu.balik crt aku tadi, sampai saje kat bilik azari, tgk dia duk isi borang tawaran menjadi guru mara.sambil di tepi dia tu bnyk dokumen yg diperlukan utk mengisi borang tu. aku join la skali tgk dia isi..dia tny aku xnk isi jugak ker?mase tu mara ni bukan dalam perancangan aku pun...dan tak pernah terlintas pun nak try isi ke, apatah lagi xplore borang temuduga kat internet macam azari tu.dia seorang kwn yang baik, mmg sgt rajin..mmg tabik spring la..aku tgk je dia isi borang tu dengan 0% minat...habis je azari isi borang tu, dia terus mintak no kad pengenalan aku. katanya nk tlng isikan..aku tny dia, ape lbih sgt mara ni???dia jwb, banyak!!!dia terangla satu persatu.dia terang tu dengan penuh minat la..aku dengar je..aku bagi la jugak perhatian..aku ni jenis yg boleh menjadi pendengar jugakla..waktu tu la...skrg dah lain..mgkin pendengar yang baik kot:-)..hahaha(koya-ni ayat anak2 tasmi' aku).lpas ni ade cerita pasal ank2 tasmi' aku...ni crt pasal aku dulu..kat mana dah tadi?dekat azari terang pasal best sgt keje ngn mara ni.lpas aku dengar tu aku pun bagi no ic aku..masuk dlam lmn web mara, aku pun isi la..ms tu mmg tak lengkap la aku punya borang..kptsn spm pun x berapa ingat..aku pakai hentam je..ingat2 lupa..azari ckp x lgkap borang ni...tp aku tak kisah pun..aku pun tkan SUBMIT..toing!!!!bagi aku kalau mara nak reject borg tu pun takpe..ada aku kisah??tak pun...azari ckap mugkin dua minggu lagi tahu kptsan dapat tawaran temuduga..aku ckp...orait je!!!nanti aku sambung lagi..kertas exam tak habis lagi tandanya...jumpa lagi...roger;-)